Imaginární místnost č. 602

Vidím zelené dveře. Barva je to odporná, tak ostrá, tak šílená! Oči mě bolí a já již dále nezvládám ten pohled. Neunikl mi však velice důležitý detail. Nápis na malé cedulce ve výšce očí. Hovoří jasně: "Místnost č. 602". Tichý hlas za mými zády stále dokola opakuje jedinou hrozivou informaci, která se mi již nadobro vypálila do duše: "Ujel ti vlak, už se nikdy nevrátíš, tvá cesta má jediný směr. Neváhej, drahý, vstup do mého světa."

Tma. Všude kolem je naprostá tma. Taková tma! Již nechci dál žít v černotě! Jak dlouho tady stojím, osamělý a naprosto zmatený? Hodinu? Den? Nesouhlasím. Určitě to není tak dávno, kdy jsem slyšel naposledy ten zlý hlas a vstoupil do zelených dveří. Náhlý pohyb za mými zády a já již nevydržím déle mlčet. "Rozsviť, ať už jsi kdokoliv. Slyším tvůj dech a cítím tvůj parfém." Pár krátkých záblesků mdlého světla. Blik. Blik. Blik. Desítky malých zářivek tak náhle a zcela zázračně ozáří celou místnost. Hle, zelené dveře jsou stále na svém místě. Vulgární barva, vážně. Odvážný hlupák na ně nastříkal černým sprejem odporný znak bez hlubšího významu.

Nedokážu odhadnout, jak velký je tento prostor. Holé, bílé stěny. Žádná okna. Někdo rozsvítil světla! Kde jsi? Aha. Tady. Málem jsem tě přehlédnul, maličká. Stojí na několika úzkých knížkách, v rukou svírá ošklivého plyšového králíka bez očí a usmívá se. Znám její jméno. "Každý, kdo vstoupí, o jméno své přichází. Stává se pouhým písmenem v nekonečné řadě ztracených duší ..." Děkuji za vysvětlení, teď zachovej slušné vychování a nechej prostor slečně!

Seskakuje z knížek, chvíli tančí kolem nich a pak vytahuje z kapsy papír. Následuje vytažení propisky ze zadní kapsy malého králíka. Píše tam spousty vět, má veskrze špatný pravopis složený z více různých jazyků a dělá plno pravopisných chyb. Vymlouvavě se usměje a dál píše něco o tom, jak jsme všichni kluci v poslední době divní. Naprosto a jedinečným způsobem, který všechny slečny jejího věku nesnáší. Píše a píše a píše. 

Odvracím svůj pohled. Na levé zdi poblíž dveří visí obraz. Kde se tam vzal? Před chvílí byla tato zeď holá jako všechny ostatní! Spodní půlka obrazu patří velkému zlatému poli neznámé obilniny a horní polovina blankytnému nebi. Nejdůležitějším prvkem je však muž sedící uprostřed pole. Spokojený. Úsměv od ucha k uchu. Drahé oblečení má na sobě, velmi drahé. Pravděpodobně úspěšný podnikatel. "Nechceš koupit telefon? Mám tady všechny poslední modely, podívej!" Otáčí se za sebe a ze značkového batohu vytahuje starý číselníkový telefon s velkým hnědým sluchátkem. "Tady, dívej, nebo takový!!!" Červené sluchátko a místo číselníku dotykový display. Telefonní šňůra. Zlaté stránky. "Nechceš, neber, někdo další koupí!" Začne se smát jako blázen. Utíká do pole, vytrhuje stránky telefonního seznamu a rozhazuje je na všechny strany. 

Uprostřed této podívané můj nos ucítí závan páleného dřeva. Otáčím se. Zhasínají světla. Mizí dveře, obraz i malá holka, která již popsala i své vlastní ruce, jelikož jí došel papír. Pár kroků přede mnou se rozzáří velký oheň a odhalí dvě osoby v kápích sedící opodál. První osoba jen sedí, kýve se do rytmu muziky, kterou slyší jen ona a nikdo jiný. Ne, počkat. Není to člověk. Teda, připomíná člověka. V momentě, kdy jsem vyslovil tuto myšlenku vyšlehl plamen vysoko do vzduchu a osvítil jeho tvář. Ano, je to muž. Černé oči bez zorniček, zohavený obličej a rty od krve. Němý výraz s lehce pootevřenými ústy. Pomalu vstává a šouravým krokem kráčí mým směrem. Strach přilepil mé nohy k zemi. Mrazení v zádech. Vstává také druhá postava. V jeho brýlích se odráží oheň. Opět se jedná o muže, jeho tvář je ovšem v naprostém pořádku. Odříkává neznámá a těžko slyšitelná slova. Plamen mění svou barvu na tmavě modrou a neživý, stále kráčející mým směrem, nepatrně natočí hlavu doprava. Náhle plamen zhasíná. Krátce na to muž s brýlemi vyřkne své poslední slovo a následuje oslepující záblesk. Neznámá síla mě sráží na zem a já upadám do bezvědomí.

 

"Musím ho najít, prostě musím! Někde tady určitě je! Vím to!" Ze spánku mě probouzí velice vzrušený hlas. Chvíli sbírám odvahu a poté se pomalu posadím. Teď je to malý pokoj. Stěny jsou plné různých plakátů, vtipných obrázků, nahých žen. Po mé pravé straně visí na zdi akustická kytara. Z levé strany se ozývá ten fanatický hlas plný odhodlání. Otočím hlavu a spatřím záda malého kluka, sedícího na židli u dřevěného stolu. Před sebou má stolní počítač, monitor září bílým světlem a kluk něco zuřivě píše na černé klávesnici. Jeden loket má opřený o parapet velkého okna, ze kterého má dobrý výhled do ulice. Pomalu vstanu a přistoupím k chlapci blíže. V horní části obrazovky se na mě usmívá velký barevný nápis "GOOGLE". Co to jen může být? Kluk stále dokola píše do malé kolonky uprostřed jednu jedinou věc, jméno. Jakub Kunčický. Vždy, když napíše jméno, klikne na tlačítko "Zkusím štěstí". Poté jej tajemný nápis náhodně vpustí do internetového světa, kde nenajde nic, co by mu jen vzdáleně pomohlo najít cíl svého hledání. Zkouší to tedy znovu a znovu. V okamžiku, kdy se rozhodnu odejít dveřmi na opačné straně pokoje, uslyším vítězný výkřik: "Mám ho! Konečně! Tak přece existuje, nyní můžu s klidem odejít na věčnost!" Prudce vstává ze židle a než jej stačím zarazit, otevírá okno a vyskakuje ven.

O pár minut později opět sedím na zemi. Mám obličej v dlaních. Jsem zdrcen. Proč jsem nebyl rychlejší? Proč to musel udělat? Co má tenhle svět vůbec představovat? Co dělám v místnosti č. 602? Z mých myšlenek mě vytrhnul zvuk otevírajících se dveří. Do pokoje vchází dívka. Není na ní vůbec nic zajímavého. Prostě obyčejná dívka. Dlouhé černé vlasy, plnoštíhlá postava. "Kdy se hodláš zvednout a jít se věnovat návštěvě? Všichni ostatní na tebe již čekají!" Jaká návštěva? O čem to proboha mluví? "Pojď, hned teď!"

Následuji ji po schodech dolů. Ano, toto místo již důvěrně znám. Velká bílá místnost se zelenými dveřmi, s obrazem na stěně a ohništěm v pravém horním rohu. Přibylo pouze schodiště, po kterém právě scházíme. Ne, v protějším koutě přibyl stůl s velkým zrcadlem, k němuž se má společnice posadila s nohou přes nohu. Ze stolní zásuvky vytahuje tenký černý hřeben a začala si poctivě česat své dlouhé vlasy. Dvě zahalené postavy společně sedí u již vyhaslého ohně a zírají do černého uhlí, které zbylo ze spáleného dřeva. Muž z obrazu zmizel. Pravděpodobně rozhazuje na jiných obrazech další stránky seznamu. Malá dívka se schovávala pod schody. Je celá černá od inkoustu. Její králík také. Nepřestává psát, nikdy snad nepřestane. Nyní píše po zdi nedaleko zelených dveří. Dávám jí hodinu a popíše všechny.

Uvědomím si, že se zde nachází také někdo nový. Shrbený kluk přechází z místa na místo nedaleko schodiště. Něco si pro sebe mumlá. Zní to agresivně, ale když člověk pozorně naslouchá, je z jeho slov cítit zármutek a vnitřní utrpení. Chci slyšet, co říká, nenápadně se snažím k němu přiblížit. Čeho se bojí? Proč stále ustupuje a nenechá mě vyslechnout jeho monolog? Náhle spatří, jak se k němu plížím. Zastaví se a začne řvát z plných plic. Jsou to slova plná nenávisti, smutek ustoupil stranou. Jeho křik se odráží od všech stěn místnosti a rozeznívá se několikanásobnou ozvěnou.

"Stejně o tom všem nevíte naprosto nic. Nikdo z Vás! Máte v hlavě problémy, které jsou absolutně absurdní a k ničemu. Myslíte si, jak strašně jste zlomení a jak strašně vám život ublížil, ale ne! Ne, říkám! Vždyť vy fakt ... nemáte ani ponětí. Nevíte, co je to ztratit. Nevíte, jaké to je, probrat se v posteli, zalití potem a řvát ze spaní. Ať už neodchází, ať zůstane tady! Seděla na posteli, smála se, hladila mě. A teď je zase pryč. A už nikdy se nevrátí. Pohřběte svou milovanou a pak se můžeme bavit znovu. Prachy? Že prachy jsou problém? Že nevíte, jak vyžít? Je mi to úplně volné. Prachy se vždy najdou. Nějak. Je to jen vaše nenažranost, pořád muset mít víc a víc, nikdy nejste spokojení. Občas mi chybí i ona. Pamatuju si naše první setkání. Pamatuju si, jak jsme seděli do noci u stolu, posílali si rum a bavili se o všem, co přišlo. Pamatuju si na všechno to, co se stalo potom. Pamatuju si, dodnes, počet okvětních lístků gerbery, co jsem jí dal Ten Den. Pamatuju si, jak jsem za ní jel až na absolutní konec světa. Abych ji na chvíli viděl. A aby pak zmizela. Asi navždy. Nevím. Unavují mě vaše lži, vaše vyprávění o svých ztracených životech, o tom, jak vás prázdno tlačí ke zdi. Jak jste si nejistí. Nesnáším vás, nesnáším vás tak moc, jako mi schází všichni ti, které už nikdy neuvidím. Nemůžete ani vědět, jak mi chybí. Hněv je dar a stesk je předstupněm hněvu. Vytáhněte konečně hlavu z písku a z plných sil zařvěte: jsem lidská bytost! Můj život má hodnoty!"

 

Ticho. Dívce spadl hřeben. Ozvala se ozvěna tupého dopadu. Malá holka přestala konečně psát. Zahalené postavy se zvedli ze země a vydaly se směrem k zeleným dveřím. Odešly. Maličká si začala prozpěvovat neznámou píseň, kterou jí kdysi složil jeden její dobrý kamarád. Byla o krásném městě, ve kterém strávila téměř celý svůj dosavadní život. Poté odešla. Shrbený kluk došel k zeleným dveřím o necelou minutu později, upřel na mě svůj ostrý pohled a zmizel také. Poslední odešla černovlasá dívka a zavřela za sebou dveře. Taky bych měl odejít. Když jsem však zkusil dveře otevřít malou klikou, ani se nepohnuly.

"Ujel ti vlak, už se nikdy nevrátíš, tvá cesta má jediný směr. Neváhej, drahý, vstup do mého světa."

Světla opět zhasla. Tma. Všude kolem černočerná tma.

 

 

(Poznámka autora: dlouho jsem hledal inspiraci, o čem bych mohl napsat na svůj blog a spousty lidí mi řeklo jen tak z legrace, ať napíšu článek o nich. Dal jsem tedy možnost na svém facebooku přihlásit se a projevit zájem objevit se na mém blogu. Mnohým se přání splnilo, nevyhověl jsem bohužel všem. Snad se i bez uvedení jmen v textu najdou. Nikdo pravděpodobně nečekal tuto formu, hlavně díky mé desinterpretaci, a budu moc rád za veškeré reakce. Výkřik shrbeného kluka (který ve skutečnosti shrbený není) si napsal jeden z "výherců" sám, já ho jen okleštil o vulgární slova a dal mu trochu jinou formu. Spousta scén u jednotlivých postav vychází ze samotných nápadů nebo situací, které provázeli jejich přihlášení. Třeba Google. Děkuji Bludičce za závěrečnou korekturu.)

Autor: Jakub Kunčický | úterý 23.10.2012 13:38 | karma článku: 9,74 | přečteno: 1036x
  • Další články autora

Jakub Kunčický

Malá rekonstrukce

Původní název článku zní "Co nás ve škole nenaučí aneb Nejlepší peeling je samolepicí tapetou". Smělý a jednoduchý plán na zkrášlení kuchyně se během pár hodin stává noční můrou. Co se stalo? VŠECHNO!

21.8.2019 v 10:15 | Karma: 13,38 | Přečteno: 322x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Definice dospělosti

Úderem osmnácté jsme zařazeni mezi dospělé jedince. Od tohoto okamžiku jsme zodpovědní pouze za své vlastní činy - ovšem ne každý z nás se k této zodpovědnosti postaví čelem.

17.5.2019 v 10:30 | Karma: 13,31 | Přečteno: 413x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Píšu, tedy jsem!

Velkospotřebitel propisek. Každý prázdný kousek papíru je v nebezpečí. Myšlenky, nápady, iluze, citáty. Blog je jen další z mnoha terapií pro mé splašené, nemocné prsty. Budu psát do poslední chvíle; i na smrtelné posteli.

16.12.2018 v 12:34 | Karma: 10,66 | Přečteno: 227x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

O kočkách a lidech

Toto není něžný článek vychvalující kočky až do nebes. Nenajdete zde jejich fotky ani vtipné historky o společném soužití s nimi. Bude to tvrdé. Hodně tvrdé! Kočkomilům vstup zakázán.

9.12.2018 v 13:11 | Karma: 16,36 | Přečteno: 554x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Tichá domácnost

Kdykoliv se vrátím z práce domů, nenápadně po mně pokukuje. Jsem z toho lehce nervózní; normálně se mi to totiž nestává. Snažím se ignorovat její smyslný pohled a odcházím do svého pokoje.

2.12.2018 v 8:15 | Karma: 16,45 | Přečteno: 648x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Stavy zvané odvykací

Zelený papír, nedbale přilepený na ledničce, hlásá hlubokou myšlenku: "Přestal jsem kouřit, protože jsem se rozhodl zůstat na tomto světě o něco déle ...."

30.7.2018 v 14:48 | Karma: 17,11 | Přečteno: 413x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Tři svatby

Za poslední rok jsem měl to štěstí zúčastnit se tří různých svateb - a pokaždé v jiné roli. Z každé z nich jsem si odnesl zážitky na celý život. Nabízím výlet do světa, kde si lidé říkají "ano" a vstupují do svazku manželského.

17.6.2018 v 12:48 | Karma: 15,10 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Setkání

Výhled na celé město mu zakrýval nízký živý plot. Světla ubývalo a on se ze všech sil snažil dočíst poslední odstavec. Nebyl to ledajaký příběh, nýbrž životní příběh úspěšnějšího muže, než byl on sám - a slunce skoro zapadlo.

17.10.2017 v 22:35 | Karma: 8,93 | Přečteno: 226x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Konec roku

Jeden z nejtěžších a nejnabitějších roků v mém životě, který si zaslouží zvěčnit formou velkého shrnutí na mém osobním blogu.

31.12.2016 v 16:16 | Karma: 16,67 | Přečteno: 342x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Neskákejte pod vlaky!

Já vím, že ten život stojí za zlámanou berlu, ale nechat se nakrájet do nádražního guláše opravdu není příliš důstojný způsob jak opustit tento svět. Lidi, sakra, neskákejte pod vlaky!

22.11.2016 v 17:15 | Karma: 18,81 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Názorová osamělost

Ztrácím iluze. Ideály jako rodina, věrnost, upřímnost, cílevědomost a tvrdá práce na sobě samém dostávají jednu ránu za druhou. Co můžu udělat pro to, aby se lidé k tak důležitým věcem vrátili a přestali se k nim obracet zády?

6.11.2016 v 10:45 | Karma: 16,85 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Vzkaz neznámé dívce

Jednou přijde den, kdy se potkáme. Už od prvního pohledu si padneme do oka. Vše okamžitě zapadne do sebe. Nedokážu říct, kdo koho osloví jako první, ale vím, že to bude osudové setkání. Chtěl bych ti říct něco důležitého.

24.10.2016 v 1:48 | Karma: 15,07 | Přečteno: 511x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Přání

Psaní o tom, jak jsou naše přání důležitá, kolik toho díky nim můžeme dosáhnout nebo kolik toho můžeme ztratit.

17.8.2016 v 13:35 | Karma: 15,37 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Shrnutí a ohlédnutí

Můj blog zde na iDnes nedávno oslavil jubilejní 70. článek a přes 8 let vlastní existence. Budoucí čtenáři dostanou nabídku toho nejlepšího, ti současní mají možnost získat zákulisní informace. S chutí do toho!

14.8.2016 v 12:40 | Karma: 13,30 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Natáčení...

Dnes jsem měl jedinečnou možnost se zúčastnit natáčení českého celovečerního filmu. Kolikrát za život se naskytne taková příležitost!

10.8.2016 v 22:00 | Karma: 16,95 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Jakub Kunčický

Jako dva trosečníci

Ztroskotali jsme. Já a ty. Každý na jiném ostrově, každý v jiný čas, každý z jiného důvodu. Víme o sobě a dlouho se po sobě jen z dálky díváme.

12.7.2016 v 0:47 | Karma: 12,42 | Přečteno: 288x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Procházet peklem - a jít dál

Skončilo to. Čtyři roky zůstaly minulostí. V srdci i v duši zůstává prázdné místo po osobě, která mi byla v životě nejbližší. Co se stalo, nejde vrátit zpátky - proto musím jít dál.

30.6.2016 v 11:59 | Karma: 14,84 | Přečteno: 518x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Frankfurt 2016

Každý zvukař, osvětlovač, hráč na hudební nástroj - prostě každý, kdo to s muzikou a uměním myslí alespoň trochu vážně - musí minimálně jednou za život navštívit Frankfurt. Veletrh, jehož jméno je Musikmesse & Prolight and Sound.

11.4.2016 v 15:00 | Karma: 13,12 | Přečteno: 329x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Modelky

Nemůžu se zbavit pocitu, že být modelkou je ta nejhorší práce na světě, přestože spousta žen sní o jejich postavách: včera jsem jich měl možnost pár potkat osobně a úplně jsem o této práci ztratil iluze ...

1.4.2016 v 7:34 | Karma: 25,31 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Čtvrtek v Kauflandu

Dostal jsem tři jednoduché úkoly: vrátit vratné láhve, koupit si něco dobrého a rychle se vrátit domů. Zvolil jsem si to nejhorší místo v ten nejhorší čas - Kaufland ve čtvrtek. Už to nikdy neudělám.

26.2.2016 v 10:40 | Karma: 25,82 | Přečteno: 1950x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1118x
Jsem obyčejný kluk, který by bez své práce, elektrické kytary (drahá Eleanor), klávesnice a skleničky dobře vychlazeného Jägermeistera nedal ani ránu. Miluji kritiku všeho, co dělám, proto doufám, že se mi dostane hodně kritiky i ohledně mých článků.