Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úvaha na téma: Ideální stát aneb Utopie (1)

Již dlouho se okrajově zajímám o politiku, měl jsem v minulosti i pár lehce politicky zaměřených článků. Dnes jsem se rozhodl napsat hodně odvážnou úvahu na téma "Ideální stát aneb Utopie". Rozepíšu zde představu, jak by měly dle mého laického názoru fungovat jednotlivá ministerstva i samotný stát včetně prezidenta.

Dle různých názorů a příchozích e-mailů mi toto téma absolutně nesvědčí a mám raději psát o věcech z "normálního" života, jak tomu bylo u článků předešlých, u kterých se člověk pobaví, zamyslí nebo ho třeba jen zaujmou. Nebudu však pořád jen chválit, je načase, abych také začal kritizovat. Doufám, že i já budu po právu zkritizován v diskuzi níže. Spoléhám na to, že se mi minimálně rozšíří obzory, jsem připraven na Vaše argumenty :-) pojďme tedy na to a začneme u prvního ministerstva:

 

1) Ministerstvo zahraničních věcí (ministr - Karel Schwarzenberg):

Orgán, který má prezentovat naší malou zemi ve velkém moři zemí ostatních co nejlepším způsobem. Má se starat o dobré diplomatické vztahy s ostatními zeměmi, pomáhat občanům, kteří se dostanou v zahraničí do potíží. Vždy se má zastat zemí, které jsou napadeny bezdůvodně nebo ze zcela zištných důvodů. Dále má hlídat výhodné mezinárodní obchodní smlouvy a věci s tím spojené. Nedokážu říct, zda je tento závazek plněn na 100%, ale jelikož nejsem zastánce EU, jsem všemi deseti pro vystoupení. Souvisí to s mou představou? Nemusí, může, nevím. Hodí se mi do tohoto odstavce. Dle mého názoru by dostala naše země velkou možnost volby, co chceme a co ne, bez nesmyslných nařízení z Bruselu. Zůstal by nám džem, svítilo by se žárovkama. Přišli by jsme však o dost velké dotace různých projektů. No co, záleželo by čistě na hospodaření státu, jak by si s tímto výpadkem peněz poradil. Poradili jsme si bez EU kdysi, poradili by jsme si i teď. Mé hodnocení ministra? Kníže Schwarzenberg se těší v Evropě respektu. To mu nikdo nemůže upřít. Nejde mu sice příliš rozumět, což je dle názoru mého okolí hodně velký problém, ale pokud bude vykonávat svou funkci jak má, problém to z mé strany nebude. Daleko více mi vadí jeho pro-EU názory, to souvisí s textem uvedeným výše. Vystoupit z OSN nebo NATO, jak často navrhují komunisté? Nikdy! Více se možná rozepíšu u ministerstva obrany.

 

2) Ministerstvo financí (ministr - Miroslav Kalousek):

Velký kámen úrazu a nejčastěji zmiňované ministerstvo. Nebudu již rozepisovat, co by mělo toto ministerstvo plnit "oficiálně", uvedu pouze svou představu. Stát vybírá od svých občanů daně na tisíc různých způsobů a téměř ze všeho. Ministerstvo financí má správně rozhodnout, co s vybranými penězmi udělá, kde je rozdělí, komu dá více, komu méně. Má hlavní slovo. Také rozhoduje, komu vezme více a komu méně. Opravdu neuznávám a nemám rád přežitek, že ten, kdo více vydělává, měl by i více dávat. Za tyto názory mě bude spousta lidí nenávidět nebo odsuzovat, přesto si za nimi stojím. Žijeme v době neomezených možností: každý z nás může dosáhnout jakéhokoliv vzdělání, můžeme bydlet v jaké zemi chceme, můžeme mít práci jakou chceme - jen pro to musíme sami něco udělat!

Vyrůstal jsem v rodině podnikatelů, kde odjakživa každý dělal sám na sebe a vždy mě učili, že co si člověk sám nevybojuje, nikdy mít nebude. V tomto duchu žiju i já: sedět na zadku, nadávat a nic neudělat je ten nejhorší možný způsob, jak něčeho dosáhnout. Jasně, už slyším ty známé argumenty, že člověk, který dělal celý život třeba horníka (nechci se nikoho dotknout, v žádném případě!!!), nebude mít možnost věnovat se jen tak něčemu jinému. Proč ne? Kdo říká že ne? Sám se může začít učit na PC, cizí jazyky, cokoliv bude chtít, má k tomu prostředky (knihy, internet - poukázka do knihovny za pár korun, internet je taky veřejně levně přístupný). Dále: ne všichni můžou podnikat. Taky to není pravda: každý může podnikat! Úplně každý z nás! Život je boj, zákony džungle jsou neúprosné, přežijí jen ti nejsilnější nebo alespoň dostatečně silní.

Pojďme zpátky: stát by neměl mít právo chtít více peněz po těch, kteří si tvrdě své místo a své peníze vybojovali, stálo je to nemalé úsilí a téměř ztratili osobní život. Všem bych měřil stejným metrem a stejnou daní. 15% z miliónu je stejných jako 15% z životního minima. Částkou ne, ale minimálně tím "pocitem" a motivací pro milionáře vydělat více. To samé platí i pro člověka obyčejného. Další argumenty se na mě sypou: co protekce pro známé a co třeba zloději? Zloděj patří za mříže a o to se má stát postarat. Protekce? Někdo ji má, někdo ne, vše záleží na štěstí a nic proti ní nemám. Opět záleží hlavně na šikovnosti, přátelství, penězích a dalších zdrojích. Boj. Džungle. Pokud to nebude na úkor našich peněz.

Dále bych určil žebříček důležitosti a dle toho by dostávala jednotlivá ministerstva peníze. I kdyby mělo každé ministerstvo dostávat stejně. Náš dluh je nemalý a zaplatit se musí, měl by tedy každý rok svou vlastní extra položku, ze které by se platil. Hodně by mu pomohlo, kdyby byli hnáni k zodpovědnosti ti, kdo jej způsobili. Neschvaluji žádné roční schodky a podobné věci. Firma nemůže fungovat v mínusu: vyžaduji plusové hodnoty !!!

O p. Kalouskovi se zmiňovat nechci a ani nebudu. Od toho jsou tady jiní.

 

3) Ministerstvo zemědělství (ministr - Petr Bendl):

Chci mít českou zeleninu a ovoce. Chci mít české mléko, maso a další suroviny potřebné pro život. Chci řádnou kvalitu zboží, které do sebe vpravuji a je mi jedno, kolik to bude stát. Naprosto mě fascinuje, jaké odpadní zboží vlastně každý z nás denně konzumuje a co to dělá s naším organismem. Ministerstvo zemědělství by mělo řádně podporovat farmáře, pěstitelé a další, kteří by měli na mém přání (a doufám, že to není jen mé přání!) podíl. Samozřejmě, pravděpodobně nemáme tak velké zemědělské kapacity, aby uživily celou republiku. V tom případě si něco dovezeme ze zahraničí, proč ne, obchod je obchod. Prim mají však hrát české výrobky, řádně zkontrolované a kvalitní. Dle mého názoru tato idea je od reality opravdu velice vzdálená. Co říkáte?

 

4) Ministerstvo práce a sociálních věcí (ministryně: Ludmila Müllerová):

Další ožehavé téma a pro dnešní den již poslední rozebrané ministerstvo. Dle reakcí se rozhodnu, zda budu psát díl druhý, ale pravděpodobně mě od něj nikdo neodradí, hodlám svou práci dokončit řádně! :-)

Zde rozvedu pouze dvě věci: systém podpory od státu a "jak na práci". Za prvé, podpora. Jednotlivě. Hlavní pomoc potřebují handicapovaní. Ti mají nárok na řádné peníze od státu, na všechny potřebné zdravotní pomůcky, na řádné bydlení, ošetřovatele a další věci. Další peníze od státu bych dal lidem, kteří byli opravdu hodně dlouho a poctivě zaměstnaní a přišli o práci, aniž by na tom měli nějakým způsobem vlastní vinu. Ti mají dostávat podporu, dokud se sami nepostaví na vlastní nohy a stát jim v tom má za každou cenu pomáhat. To nejzápalnější téma: co s lidmi, kteří nechtějí pracovat? Úplně jednoduše a jako v Polsku, možná malinko mírněji - ze startu. Dostaneš nabídku jedné práce (ze startu máme na výběr ze dvou), která se zrovna nabízí a která je pro tebe vhodná. Nechceš, fajn, nedostaneš od státu vůbec nic a žij si jak chceš. Vezmeš ji, hurá! Jsi zaměstnaný a klidně hledej dál něco výhodnějšího! Nemáš životní minimum? Dobrá tedy, doplatíme ti, kolik ti chybí. Hotovo, vyřešeno. Vynechal jsem nějakou skupinu občanů? Ano, důchodce. Důchod dle odpracovaných let a jako bonus to, co člověk sám za svůj život nastřádá u různých důchodových připojištění. Každopádně by se na "dobrém životě" daného důchodce měla podílet celá rodina. Více názorů Vám klidně přidám v diskuzi, jen se ptejte :-)

Za druhé, práce. Podpora podnikání na maximální úrovni. Práci dají lidem pouze dva sektory, soukromý a státní. Státní vytváří umělou práci a míra byrokracie je u nás na velmi vysoké úrovni. Skrouhnout, sundat, vyhodit. Nekompromisně. Jsem opravdu krutý a zlý. Zjednodušit celý systém pro pohodlí občanů, ať již vyřízení dokladů, papírování ohledně nemovitostí a další spousty věcí. Kontroly chování úředníků a prevence uplácení. Hlavně však usnadnění podnikání. Nejvíce pracovních míst vytvoří právě soukromníci a tento názor mi nikdo nevezme. Opět jsem připravený na Vaše další případné dotazy :-)

 

Těším se na Vaše reakce. Prosím nezapomínejte, že jsem vynechal ještě x ministerstev, které příjdou v dalších dílech. Přeji hezký zbytek večera :-)

Autor: Jakub Kunčický | čtvrtek 13.12.2012 20:57 | karma článku: 8,49 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Jakub Kunčický

Malá rekonstrukce

Původní název článku zní "Co nás ve škole nenaučí aneb Nejlepší peeling je samolepicí tapetou". Smělý a jednoduchý plán na zkrášlení kuchyně se během pár hodin stává noční můrou. Co se stalo? VŠECHNO!

21.8.2019 v 10:15 | Karma: 13,38 | Přečteno: 322x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

Definice dospělosti

Úderem osmnácté jsme zařazeni mezi dospělé jedince. Od tohoto okamžiku jsme zodpovědní pouze za své vlastní činy - ovšem ne každý z nás se k této zodpovědnosti postaví čelem.

17.5.2019 v 10:30 | Karma: 13,31 | Přečteno: 413x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Píšu, tedy jsem!

Velkospotřebitel propisek. Každý prázdný kousek papíru je v nebezpečí. Myšlenky, nápady, iluze, citáty. Blog je jen další z mnoha terapií pro mé splašené, nemocné prsty. Budu psát do poslední chvíle; i na smrtelné posteli.

16.12.2018 v 12:34 | Karma: 10,66 | Přečteno: 227x | Diskuse| Osobní

Jakub Kunčický

O kočkách a lidech

Toto není něžný článek vychvalující kočky až do nebes. Nenajdete zde jejich fotky ani vtipné historky o společném soužití s nimi. Bude to tvrdé. Hodně tvrdé! Kočkomilům vstup zakázán.

9.12.2018 v 13:11 | Karma: 16,36 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Jakub Kunčický

Tichá domácnost

Kdykoliv se vrátím z práce domů, nenápadně po mně pokukuje. Jsem z toho lehce nervózní; normálně se mi to totiž nestává. Snažím se ignorovat její smyslný pohled a odcházím do svého pokoje.

2.12.2018 v 8:15 | Karma: 16,45 | Přečteno: 648x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1118x
Jsem obyčejný kluk, který by bez své práce, elektrické kytary (drahá Eleanor), klávesnice a skleničky dobře vychlazeného Jägermeistera nedal ani ránu. Miluji kritiku všeho, co dělám, proto doufám, že se mi dostane hodně kritiky i ohledně mých článků.