Tři svatby

17. 06. 2018 12:48:00
Za poslední rok jsem měl to štěstí zúčastnit se tří různých svateb - a pokaždé v jiné roli. Z každé z nich jsem si odnesl zážitky na celý život. Nabízím výlet do světa, kde si lidé říkají "ano" a vstupují do svazku manželského.

Role první - vyhnanec

První svatba, které jsem se kdy zúčastnil, byla svatba osudová. Proběhla krátce potom, co jsem přijal nabídku na pracovní pozici do Brna. Nebyla to ledajaká nabídka - jít dělat to, co mě baví a ještě za to být zaplacený? Rozhodně ano! Jenže nechat si narůst křídla, vyletět z hnízda, opustit rodinu a všechny své přátelé, navíc do neznámého víru velkoměsta, byl velký závazek. Byl jsem nadšený; i velmi nervózní. Odjížděl jsem den po svatbě, bylo to mé rozloučení s životem minulým. Nutno podotknout, ani příliš šťastným.

Bohužel se mé rozhodnutí nesetkalo na všech frontách s upřímným nadšením. Celou svatbu jsem cítil napětí, sledoval pohledy ostatních, vyslechl jsem si desítky dobře míněných rad i několik demotivujících narážek. Poznal jsem, že svatba nemusí být událost plná radosti, nadšení, pohody a lásky. Svatba může být jiskřivá, adrenalinová záležitost.

Doufám, že na jiných svatbách tomu tak není a moje dojmy jsou silně subjektivně zabarvené. Pokud bych mohl dát radu budoucím svatebčanům - na svatbu jeďte oslavit vzácnou věc, tedy oficiální spojení dvou lidí, kteří se rozhodnou jít spolu životem pod stejným příjmením. Jestli chcete řešit věci v osobní rovině, nechte si to na jindy a neničte pohodovou atmosféru, jakou si každá svatba zaslouží. Nebuďte ignoranti.

Tolik k první svatbě, která mi byla příkladem, co na svatbu patří a co má zůstat doma. Nepříliš pozitivní čtení, že ...? Tak dál!


Role druhá - svědek

Druhá svatba byla o poznání lepší už jen z principu. Byla mi svěřena ta čest jít za svědka svému nejlepšímu příteli, kterého nejen že znám dlouhých 16 let, aniž by jsme se kdy pohádali, ale zároveň si bral mou nejlepší kamarádku. V krásném prostředí Jeseníků si řekli své "ano", což byl okamžik, na který jsem čekal netrpělivě a zároveň celkem laxně několik let. Proč laxně? Ve své svědecké řeči jsem to řekl jasně - pro mě byli ti dva manželé už dávno. Jestli na světě existuje osudový pár, svědčím za něj já a druhý z mých nejlepších přátel - a do konce života na to budu hrdý!

Máloco mě dokáže na veřejnosti emočně rozhodit. Při své práci musím být chladný jako břitva a naučil jsem se to přenášet i do svého osobního života. Svatba neměla být výjimkou. Byl jsem naprosto šokován, když během po-obřadních gratulací přišel za novomanžely malý sedmiletý Tobias a řekl jim to nejkrásnější přání: "Chtěl bych vám popřát hodně štěstí, zdraví a abyste se nerozvedli."

Oči štípou, těžce se dýchá a hodně rychle ztrácím emoční rovnováhu. Kde se to v tom klukovi vzalo? Vymyslel to sám? To není možné! Vyhledávám si ho během odpolední volné zábavy a vedeme spolu zcela dospělý rozhovor o jeho koníčcích (matematika, šachy, karetní hry), o YouTube i o tom, proč by dal lidem peníze, když je nemají. Rychle se chytne toho, jak je pro nás důležité umět mluvit anglicky. Nedá mi to, mířím za jeho maminkou a vznáším ochranitelskou myšlenku. Jak ho připravit na to, že to ve škole s ostatními dětmi nebude mít lehké? Každé prudce inteligentní dítě to schytá, pokud na to není připravené. Takový je život.

Poučení - jakkoliv jsem měl strach o generaci, která nastupuje po té mé (stačil mi výlet na střední školu a bylo mi smutno), o tu nultou generaci se nebojím vůbec. Pod rukama nám rostou velmi chytré děti. Nesmíme v žádném případě dopustit, aby zanikly v průměru, nechaly se zašlapat do země. Ať se prosadí a svět bude hned lepším místem!

Role třetí - pracující svatebčan

Třetí svatba, na nějakou dobu poslední. Dlouholetý kamarád a můj nový šéf v Brně. To sebou nese jisté vnitřní přesvědčení, že se na té svatbě chci podílet svou pomocnou rukou - a povedlo se. V davu lidí, kde znám jenom pár osob, bylo pro mě svým způsobem uklidňující popadnout bednu, zapojit kabel, odnést židli, pomoct nachystat družičkám kafe a nebo posbírat nádobí. Jen tak se potloukat kolem, vést konverzace se známými tvářemi nebo s někým, koho vůbec neznám. Ty ovšem byly velmi zajímavé. Stojí za to se o ně podělit veřejně.

Vedl jsem dlouhý rozhovor s maminkou dvou šikovných kluků, která je ženou mého oblíbeného kolegy-kamaráda z vedlejšího divadelního oboru. Téma bylo očkování, statistika a opět ochrana vlastního dítěte před šikanou. Obohacující, střízlivé a inspirující.

Omylem jsem se ocitl v konverzaci s jedním velmi vášnivým a pozitivně naladěným Skotem. Blázen do vesmíru, cizích planet, objevování života "tam nahoře". Na ruce měl vytetovanou rovnici, jak spočítat pravděpodobnost, že potkáme jinou civilizaci. Těžko jsem mu svou lámanou angličtinou stačil, přesto mě fascinovalo, jak se někdo dokáže nadchnout pro tak velkolepou věc - a přesně ví, jak jí dosáhnout. Ano, měl i skotskou sukni. A byl velmi srdečný. Skvěle!

Na baru jsem zaklesl do debaty s člověkem, který je odborníkem na chemii. Pracuje ve farmaceutické firmě a zná i léky na rakovinu. Naprosto mě šokoval tím, že nazval sám sebe "obchodníkem se smrtí". Oponoval jsem, že to jsou ti, kteří obchodují se zbraněmi. Uzemnil mě - lidem, kteří umírají na rakovinu, mění pohled z "určitě zemřu" na pohled "co když ne?". Shodli jsme se, laik a lékař, že je rakovina záležitostí naší hlavy a přístupu k ní. Nezapomenu na ten rozhovor.

Shrnutí

Svatba je definicí rozmanitosti. Potkal jsem děti i dospělé. Viděl jsem celou škálu lidských emocí. Odnesl jsem si mnoho důležitých poznatků, které uplatním ve svém životě. Zároveň doufám, že v nejbližších dvou letech na žádnou svatbu nebudu muset - je to sice krásné, ale vyčerpávající. Málo se spí, hodně se pije. Oblek opravdu nebude můj oblíbený kousek v šatníku - radši kraťasy a tenisky.

Nejdůležitější myšlenka až na závěr - potřebuji svou vlastní svatbu. A to rychle! :-)

Autor: Jakub Kunčický | neděle 17.6.2018 12:48 | karma článku: 14.84 | přečteno: 520x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 13.87 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 168 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 147 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 216 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 391 |
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1050

Jsem obyčejný kluk, který by bez své práce, elektrické kytary (drahá Eleanor), klávesnice a skleničky dobře vychlazeného Jägermeistera nedal ani ránu. Miluji kritiku všeho, co dělám, proto doufám, že se mi dostane hodně kritiky i ohledně mých článků.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...